összesen 2169 recept van már...

Nincs még rPass-od?? Akkor regisztrálj...
és máris elkészítheted a saját szakácskönyved!!
Régi jó tanácsok ifju háziasszonyoknak - Online szakácskönyv

Ezeket mindig jó tudni......Sok bosszúságot okoz, ha a burgonya szétfő. Ez különösen a lisztes burgonyafajtáknál fordul elő. Megelőzhetjük, ha a hámozott burgonya főzővizébe néhány csepp ecetet teszünk, ha pedig héjában főzzük a burgonyát, sózzuk meg a vizet.

A rántott hús bundája nem szakadozik le, ha a húst panírozás előtt szárazra töröljük, és forró, bő zsírban sütjük.
Akármilyen kis darabka száraz sajtot - amit már reszelni. nem tudunk - megdarálhatunk a diódarálón. Ugyancsak a diódarálón készíthetünk száraz zsemléből vagy zsúrkenyérből morzsát. Kalácsból, kekszből édes morzsát készíthetünk, amit tortákhoz, édességekhez használhatunk fel.
Ételeinket - kivéve a húslevest - mindig meleg vízben tegyük fel főni, mert pl. a főzelékfélék C-vitamintartalmát a lassú fölmelegedés erősen roncsolja. A főzelék- és salátaféléket jól tisztítsuk és mossuk meg, de ne áztassuk őket (főleg fölszeletelve, darabolva), mert vitamintartalmuk tönkremegy, kiázik.
Gyorsabban készíthetjük el az ebédet vagy a vacsorát munkaigényesebb ételekből is, ha mindent jól előkészítünk. Igy pl. a rakott burgonyához előre meg lehet fozni héjaban a burgonyát, a tojást.
A száraz babot, borsót, lencsét átválogatás után mossukmeg, és annyi langyos vizet öntsünk rá, hogy jól ellepje. Ha nem szívta be az egész vizet, azt ne öntsük le róla, hanem azzal együtt tegyük fel főni - természetesen kiegészítve a szükséges vízmennyiséggel.
Rántást is készíthetünk előre, de csak a felhasználáskor eresszük fel, éspedig a hideg rántást meleg vízzel kavarjuk el, és úgy szűrjük a levesbe vagy a főzelékbe.

Sok háziasszony panaszkodik, hogy a hurka sütés közben kipukkad, szétreped, és a töltelék kifolyik. Hogy kell tehát a hurkát sütni hogy ne repedjen szét?
A kolbászt és a hurkát külön süssük. A kolbászt lábasba vagy tepsibe tesszük, egy kanál zsírt teszünk rá, és középmeleg sütőben megsütjük. A hurkát - véreset, és májasat - szintén lábosba vagy tepsibe tesszük, egy kevés zsírt teszünk rá és nem túl forró sütőben - a sütőajtót egy ujjnyira nyitva hagyva - lassan sütjük. Helytelen a hurkát sütés előtt megszurkálni mert a szúrás helyén a bél könnyebben kireped. Ha tűzhelyen sütjük, akkor lábosban, fedő alatt:, kevés zsírral tegyük a tűzre, majd kb. 10 perc múlva, a fedőt levéve, süssük készre. A sült kolbászhoz, hurkához párolt káposztát, tört burgonyátadjunk. A sült kolbász feltétnek is igen jó hüvelyes főzelékekre, zsírját pedig kenyérre kenve tízóraira vagy főzelékek rántásához használhat juk el.
Kevesen tudnak jó ropogós libatepertőt sütni! Ha a következőképpen készítjük, biztosan sikerülni fog.

A liba melléről, combjáról és a többi részéről lenyúzott zsírnak valót gondosan megtisztítjuk, az esetleg benne maradt tokokat kiszedjük, késsel lekaparjuk, jól megmossuk,nagyobb darabokra vágjuk, és minden darab közepét 2-2 helyen bevágjuk. Lábosba tesszük, és annyi vízet öntünk rá, amennyi ellepi. Nyílt, erős tűzre tesszük, és néha megkeverve addig hagyjuk fedő alatt, míg a vizét elfőtte. Ekkor a fedőt le-vesszük róla, és addig sütjük tovább, míg a tepertő a zsír felszínére jön, és a zsír teljesen kitisztul, áttetsző lesz. A lábost levesszük a tűzről, kezünkkel egy kevés hideg vizet locsolunk bele, fedővel gyorsan letakarjuk, hogy a keletkező gőzben a tepertő jó porhanyóssá és ropogóssá váljék. Mielőtt teljesen kihűlne, szűrőkanállal kiszedjük a zsírból a tepertőt, és megsózva, melegen, tört burgonyával, savanyúsággal vagy hidegen teával adhat juk vacsorára.
A libamájat így süssük. A libamájat jól megmossuk, és kb. fél órán át tejben áztat juk. A tejből kivéve leszárítjuk, megsózzuk. Egy lábosba bőséges zsírt teszünk - lehetőleg libazsírt -, felhevítjük, és a megsóz ott libamájat pár percig sütjük benne, amíg egy kis színt kap, majd annyi vizet öntünk rá, hogyellepje. Aki szereti a hagyma ízét, az egy megtisztított és egészben hagyott vöröshagymát, esetleg 1-2 gerezd fokhagymát is tehet bele. Fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára lesül. Ekkor a fedőt levesszük róla, és a sütőben még néhány percig sütjük, mig minden oldala szép pirosra sül. Szűrőkanállal a májat tálra emeljük, zsírját rászűrjük, és kifagyasztjuk.
Ha melegen fogyasztjuk, tört burgonyát készítsünk hozzá, és a májat szép vékony szeletekre vágva, saját zsírjával meg-öntözve tálaljuk. Savanyúságot adjunk hozzá.
A húsvét jellegzetes étele a sonka. Hogyan főzzük meg a sonkát, hogy ízletes, puha, de mégis szépen szeletelhető legyen?
Ha erősen sózott, falusi sonkát főzünk, azt meleg vízben mossuk meg, majd tiszta, hideg vízben hagyjuk ázni néhány óra hosszat. Utána forró vízben tegyük fel főni, és lassú forralással főzzük a sonka nagyságától függően 21/2-3 óra hosszat. Ha kuktában főzzük kb. 1-11/2 óra a főzési idő.
Saját levében hagyjuk kihűlni. Ha már langyosra hűtöttük, vegyük ki a főzővízből, tegyük lapos tálra vagy vágódeszkára, és a rostokat mindig keresztbe vágva, szeleteljük fel. 

Legjobb receptes blogok Süssünk-főzzümk.hu receptoldal Twitter-en Kövess minket Instagram-on!
sajtokozlemények
Impresszum
hírlevélre felíratkozás
médiaajánlat
rólunk
fórum
Adatvédelmi nyilatkozat