Zsenge medvehagyma leves, fokhagymás

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
2 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
3 evőkanál liszt
1 db zöldségleves kocka
csipetnyi szerecsendió

darált bors
3 evőkanál olívaolaj
Gombócokhoz: 2 szem burgonya
1 tojás sárgája
20 dkg rétesliszt
csipetnyi őrölt szerecsendió

1 gerezd fokhagyma



Elkészítés:
Forrósítsuk fel az olajat ( de természetesen jó hozzá az olívaolaj is )egy fazékban, majd hozzáadjuk a finomra összevágott fokhagymát. Dinszteljük pár percig, majd tegyük hozzá a vékony metéltre felvágott medvehagyma háromnegyed részét. Sózzuk, daráljunk rá borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval. Néhány perc párolás után szórjuk rá a lisztet, jól keverjük össze, és öntsük fel másfél liternyi vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és főzzük negyed órán keresztül, majd dúsítsuk a tejszínnel. A gombócokhoz főzzük meg sós vízben a meghámozott és faldarabolt burgonyákat, majd törjük át. Még langyosan keverjük hozzá a tojássárgáját, a zúzott fokhagymát, lisztet és a csipetnyi őrölt szerecsendiót. Gyúrjuk közepesen kemény tésztává, lisztes kézzel formázzunk belőle kis gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki. Tálalás előtt keverjük a leveshez a maradék vékony metéltre felvágott medvehagymát, szedjük leveses tálkákba a kifőtt gombócokkal együtt.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu