Zsenge medvehagyma leves, fokhagymás
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
2 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
3 evőkanál liszt
1 db zöldségleves kocka
csipetnyi szerecsendió
só
darált bors
3 evőkanál olívaolaj
Gombócokhoz:
2 szem burgonya
1 tojás sárgája
20 dkg rétesliszt
csipetnyi őrölt szerecsendió
só
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Forrósítsuk fel az olajat ( de természetesen jó hozzá az olívaolaj is )egy fazékban, majd hozzáadjuk a finomra összevágott fokhagymát. Dinszteljük pár percig, majd tegyük hozzá a vékony metéltre felvágott medvehagyma háromnegyed részét. Sózzuk, daráljunk rá borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval. Néhány perc párolás után szórjuk rá a lisztet, jól keverjük össze, és öntsük fel másfél liternyi vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és főzzük negyed órán keresztül, majd dúsítsuk a tejszínnel.
A gombócokhoz főzzük meg sós vízben a meghámozott és faldarabolt burgonyákat, majd törjük át. Még langyosan keverjük hozzá a tojássárgáját, a zúzott fokhagymát, lisztet és a csipetnyi őrölt szerecsendiót. Gyúrjuk közepesen kemény tésztává, lisztes kézzel formázzunk belőle kis gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.
Tálalás előtt keverjük a leveshez a maradék vékony metéltre felvágott medvehagymát, szedjük leveses tálkákba a kifőtt gombócokkal együtt.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu