Eperlekvár

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága

Hozzávalók:
5 kg eper
1500 gramm befőzőcukor
1 tasak zselésítő


Elkészítés:
Az epret alaposan,több vízben megmossuk, hogy az összes földet eltávolítsuk róla. Leszárazzuk, egy nagy lábosba tesszük, és nyakon öntjük a befőzőcukorral.(ha nagyobb szemű eperrel dolgozunk, azokat ketté/négybe is vághatjuk) Egy fakanállal jól összekeverjük, kissé meg is törjük, és akár egy éjszakára is állni hagyjuk. Ez idő alatt a cukor kivonja a nedvességet az eperből, a puhább szemek szét is esnek. A zselésítőt belekeverjük, majd kis lángon felforraljuk, és 10-15 percig forrni hagyjuk. Még forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük, kupakkal/celofánnal lezárjuk, és kihűlésig szárazdunsztba tesszük. Bepakoljuk a kamrába a kihűlt lekvárokat, és megpróbáljuk a család apraja-nagyját távolt tartani az értékes készlettől:)))


Megéri elszaladni egy eperföldre, mert ott némi energiaráfordítással rengeteg, friss, hazai epret szedhetünk, a piaci ár feléért.Ebből a mennyiségből kb 16-18 kis üveg (3-4dl-es) lesz.

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu