Birsalmasajt

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
5 kg birsalma
3 kg cukor


Elkészítés:
A birsalmákat megmossuk, egyenletes darabokra vágjuk és fedő alatt, és minimális víz hozzáadásával, lassú tűzön puhára főzzük.Átpasszírozzuk, a gyümölcshúst lemérjük és minden kilóra számítva 80dgk cukrot mérünk ki. Ezt csak akkor teszünk hozzá, amikor a gyümölcshús már nagyon besűrűsödött, és puffogva fő.Ekkor már nagyon lassú tűzön főzzük tovább, egyenletesen kevergetjük, vigyázunk, mert nagyon köpköd a lekvár, komoly égési sérüléseket tud okozni!Amikor sűrűsödni kezd, egy tányérra egy kanálnyit kirakunk. Ha a mintánk megdermed a kihűlés alatt, a főzést befejezzük.Az elkészült birsalmasajtot zsírpapírral kibélelt formákba öntjük. 1-2 nap múlva a sajtot kiszedjük a formából, a papírt lehúzzuk róla. Naponta átforgatjuk a sajtokat, addig, amíg anyyira ki nem szikkad, hogy nem ragad a kezünkhöz. Szellős , hűvös helyen tároljuk.


Amikor a birsalmasajtom már túlságosan megszikkad, apró kockákra vágom, egy nagy befőttesüvegben tárolom, és a süteményekbe, gyümölcskenyerekbe aszalt gyümölcs helyett rakom. Nagyon finom!

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu