Ajvár télire
Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
1 kg kicsi és egyforma méretű padlizsán
1 kg vastag húsú paprika
1 erős paprika
5 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
30 dkg paradicsom
só
kb 3 dl olaj
Elkészítés:
A padlizsánokat megszurkáljuk, és a paprikákkal együtt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és bedugjuk a forró sütőbe.A paprikákat időnként forgatjuk, hogy a héjuk egyenletesen piruljon, ha körkörösen megpirultak, kiszedjük őket, mivel a padlizsánoknak több idő kell.
A forró zöldségeket egy nagy tálba tesszük, és lefedjük fél órára, így a gőzben felpuhul a héjuk, és könnyebben lehúzható. A padlizsánok belsejét kikaparjuk, a paprikák héját lehúzzuk, és a húsukat felcsíkozzuk. kb 1 dl olajon megpároljuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot is, amit megfosztottunk a héjától.Amikor a paradicsom kicsit már szétfőtt, rádobjuk a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, és legalább 15 percig együtt rotyogtatjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Kiforrázott üvegekbe merjük az ajvárt, és a tetejére legalább 1 ujjnyi olajat öntünk, ez fogja tartósítani. Még forrón lezárjuk az üvegeket és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Ez a lakótelepi verzió, aki kertes házban lakik, faszénen pirítson mindent, úgy sokkal, de sokkal finomabb.
Nagyon időigényes étel, de megéri a fáradságot, érdemes egyszerre sokat készíteni:)
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu