Hatlapos Mauritius

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
3/4 Liter liszt
7dkg zsír
fél marék cukor (kis marok esetében egész ;-) 2dkg szalakálé ( 1egész+ 1/3 csomag) 1 egész tojás
1dl hideg tej

Töltelék: 2L tej
6dkg kakaó (nem cukrozott!) 60 dkg cukor
8 evőkanál liszt
20dkg vaj


Elkészítés:
A 3/4 liter lisztet egy keverőedénybe öntjük, ezután beleszórjuk a szalakálét és a cukrot. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt a tojást és a tejet. Az egészet összegyúrjuk 6 egyenlő részre osztjuk és kilisztezett asztalon 6 lapot nyújtunk. (figyeljünk arra hogy az asztalon mindig legyen elegendő liszt a tészta alatt különben odaragad. egy kis segítség a tészta átemeléséhez: mikor kinyújtottuk tekerjük fel a sodrófára és ezután tekerjük le a tepsink hátoldalára. megjegyzés: nyújtásnál figyeljünk arra hogy ne legyen nagyobb a tésztánk mint a tepsi hátlapja) A sütés kicsit fortélyos része hogy a tepsi alját kenjük meg zsírral és belisztezzük ezután a vékonyra kinyújtott tésztánkat rátekerjük. Az első lapot 180'C-ra előmelegített sütőben 6percig a többit 5 percig sütjük (nem szabad megbarnulnia)

Töltelék: Először felforraljuk a 2liter tejet, közben összekeverjük a kakaót a cukrot és a lisztet, mikor forr a tej levesszük a tűzről kb fél litert leveszünk belőle ezt hozzáöntjük a kakaós cukros liszthez és robotgéppel csomómentesre keverjük, közben visszatesszük a tejet a tűzre mikor forr beleöntjük a masszát és addig főzzük kb. 5perc amíg sűrű nem lesz és prüttyög, ekkor hozzáadjuk a vajat és folyamatos keverés mellett még 2percig főzzük. Ha elkészült a krém hagyjuk kb 40percet hűlni, mikor már nem forró keverjük meg még egyszer alaposan és 5 részre osztva kenjük meg a lapokat. Szeletelés előtt min 5órát pihentessük, de jobb ha egy éjszakán át hagyjuk piheni hogy megpuhuljon. A szeletelésnél éles hosszú kést használjunk, így szép szeleteket kapunk. A díszítés mindenkinek a saját ízlése szerint, a képen látható sütiket a barátnőmnek készítettem ezért kapott ilyen díszítést de ennek csak a fantázia szab határt! ;-) Tipp: ha karácsonyra készítjük a hatlapost megbolondíthatjuk a krémet egy narancs reszelt héjával és kifacsart levével. ;-) Tipp: a két legszebb lapot válasszuk a sütink aljának és tetejének! Fontos!!! Sütés közben nem torkoskodunk!!! ;-) Jó étvágyat kívánok! :-)




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu