Mákos kalács

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: olcsó

Hozzávalók:
3 dl tej
5 dkg vaj
45 dkg finomliszt
1 cs. szárított élesztő
7 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 db tojás
1 csipet só
liszt
vaj


Elkészítés:
A tejet, felmelegitem és hozzáadom a vajat összekeverem a lisztel az élesztővel, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a tojást, a sót és a vajas tejet. Robotgéppel 5-10 perc alatt dolgozom sima tésztává, és kelesztem meleg helyen, Én dunna alatt szoktam 1 órát.

A töltelékhez összekeverem a mákot, a cukorral meg a tejjel sűrűre közepes hőfokon, majd hozzá a vajat. Főzött mákhoz a citromhéjjal együtt. Végül óvatosan adom hozzá a tojásfehérjékből vert habot hogy ne törjön. Előmelegített sütöben 180 fokon lisztezett deszkán átgyúrjom a megkelt tésztát, majd kb. 20 x 50 cm-es téglalapot. Megkenem a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélén kb. 1,5 cm-t szabadon hagyok. Óvatosan tekerem fel, csigát formálok belőle,és beleteszem a vajjal kikent tepsibe. Összekeverem a tojássárgáját a 2 ek. tejjel, majd megkenem vele a tészta tetejét és oldalait is. Kelesztem így még kb. 15-20 percig, majd aranybarnára sütöm kb. 35 perc alatt.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu