Bejgli

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 tojás
1/2 dkg só
60 dkg mák
60 dkg dió
fahéj
1/2 citrom
4 dkg morzsa


Elkészítés:
A lisztet, a margarint, a zsírt, és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk. 1 dkg élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához adjuk. Teszünk bele egy egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formázzuk, mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk. 3 mákos és 3 diós lesz. A tölteléket harmadoljuk, rákenjük a tésztára. 2 végét ujjnyira visszahajtjuk és feltekerjük. A rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenve fél óráig meleg helyen pihentetjük, majd ismét megkenjük és hideg helyre tesszük addig amíg a tojás megszárad. 160 fokon 35 percig sütjük.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a citromhéjat és a fahéjat. Hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és a dióra öntjük. Teszünk bele fahéjat, esetleg reszelt citromhéjat és 4 dkg morzsát. Hidegen kenjük a tésztára.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu