Csuka tormamártással

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága

Hozzávalók:
1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal)
1 kávéskanál cukor
1 babérlevél
néhány szem fekete bors
néhány szem szegfűbors
A tormamártáshoz 5 dkg vaj
5 dkg liszt
1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)


Elkészítés:
A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük. A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük. A tormamártás Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu