Aranygaluska diósan

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj 3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A szóráshoz:30 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg vaj

A vanília sodóhoz7 dl tej
4 db tojássárgája
1 db vanília (kikapart magja)
6 dkg cukor
1 púpozott ek finomliszt


Elkészítés:
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.A liszthez adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját és az élesztőt.A tetejét meglisztezzük és letakarva hagyjuk megkelni. Utána, amikor megkelt ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.A kapcsos tortaformát jól kivajazunk .Olvasztott vajban megforgatjuk a kis aranygaluskákat és utána a cukros dióban is. Előmelegített sütőben letakarva készre sütjük.

A vanília sodóhozA tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk.Egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.Apránként adagoljuk hozzá a vaníliás tejet, és takarékon addig főzzük még be nem sűrűsödik. Az aranygaluskát hagyjuk hűlni és vanília sodóval tálaljuk.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu