Burgonyakupola

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
burgonya
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
2 csésze zsíros fözőkrém
vaj
10 szelet cheddar sajt
6 csík szalonna
¼ csésze metélőhagyma
vöröshagyma
fokhagyma
¼ csésze reszelt parmezán
hájas tészta


Elkészítés:
A burgonyát vékony szeletekre vágjuk fel. Két részre osztjuk a felkarikázott burgonyákat.( Az első adag karikázott burgonya )Egy tálban a zsíros tejszínt, a sót és a borsot összeforgatjuk. ( A második adag karikázott burgonya )Egy kerek( kúpos stb. )alakú süthető tálat kenjünk ki vajjal. A burgonyaszeleteket a tál aljáról indulva fedésben, körkörösen "ragasztjuk" fel. Középre a tejszínesből kivéve a burgonyaszeleteket a körtál közepére halmozzuk.Erre mehet a szeletelt sajt. Ezt ismételgetjük 2-3 -szor. Utána s sült szalonna csíkok, erre megint tejszínes burgonyaszeletek és metélőhagyma. Mehet megint a tejszínes burgonya, lapkasajt, burgonya és legvégül a tetejére egy kerek formájú hájas tészta. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon sütjük kb. 1 óra 30 percig( fedetlenül ). Ezután fedjük le az edényt fóliával és folytassuk a sütést.Miközben a burgonyát sütjük, készítsük el a fokhagymás mártással a tejszínt az áztatott burgonyából.Mehet bele a tejszín, ebbe a darált fokhagyma, és hagyma és a reszelt parmezán. Forraljuk fel. Amikor megsült a burgonyánk a sütőben, hagyjuk kicsit hűlni.Borítsuk ki. Így a 200 fokra forrósított sütőben sütjük még kb. 10 percig. Kicsit aranybarna legyen a tetején a burgonya. A krémmártással meglocsolva és metélőhagymával megszórva tálaljuk.


Az eredeti recept és kép:tasty

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu