Ropogós csirkés rizsgolyó

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: drága

Hozzávalók:
455 g csont nélküli és bőr nélküli csirkemell
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
2 evőkanál viz
1 ½ teáskanál kukoricakeményítő
¼ csésze (60 g) szójaszósz
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál friss darált gyömbér
1 teáskanál darált fokhagyma
1 evőkanál méz
1 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál mirin( rizsből készült japán bor )
2 evőkanál étolaj
1 csésze (100 g) paprika
1 csésze (120 g) sárgarépa
4 csésze (800 g) rövid szemű főtt rizs
3 felvert tojás
2 csésze (100 g) zsemlemorzsa
1 csésze (100 g) zöldhagyma vékonyra szeletelve


Elkészítés:
Egy nagy mérőedényben keverje össze a vizet és a kukoricakeményítőt.Ezután mehet hozzá a szójaszósz, barna cukor, gyömbér, fokhagyma, méz, szezámolaj és mirin. Jól összekeverjük. A szeletelt csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és kb. 60 ml öntünk az előbb elkészített szószból. Ezt is összeforgatjuk. Lefedjük és hagyjuk pihenni a hűtőben kb. 30 percig. Egy nagy serpenyőbe, öntsük a maradék mártást, és alkalmanként keverjük, miközben forralunk. Forralás után csökkentse a hőfokot és pároljuk 10 percig, vagy amíg a szósz nem sűrűsödik be. Tegyük félre. Egy serpenyőben, öntsünk bele 1 evőkanál étolajat és hevítsük. Helyezzünk szeletelt csirke darabokat a serpenyőbe, és főzzük 3 percig, fordítsuk meg, és főzzük további 3 percig.Öntsünk 1 evőkanálnyi mártást a csirkére és keverjük össze. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.A serpenyőbe öntsünk olajat és adjuk hozzá a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk , és 3-4 percig főzzük, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.A mirines mártásból öntünk rá.Összeforgatjuk és félretesszük. Egy kis tenyérnyi rizst kilapítunk. Erre mehetnek a zöldségek és a tetejére egy ugyanígy kilapított rizs. Folpackba rakjuk és ennek segítségével egy kis négyzet alakot formázunk. A kis rizsgolyókat a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig. Utána kivesszük a folpackból és tojásban megforgatjuk, majd a zsemlemorzsába. 180 fokosra melegített olajban sütjük oldalanként 3 percig. ( aranyszínű és ropogós legyen )Nagyon pici sóval és mirines szósszal tálaljuk.


Az eredeti kép és recept a Ropogós csirkés rizsgolyóhoz:tasty

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu