Barack lekvár (kajszibarackból)

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
érett sárgabarack
cukor
szalicil


Elkészítés:
A hibátlan és jól megérett sárgabarackot megmossuk, majd kimagozzuk, ezután húsdarálón ledaráljuk. Ezt a pépet egy nagy edényben feltesszük főni, forrástól számitva kb. 20-25 percig lassú tűzön állandó kavargatás mellett főzzük. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot /kg-ként kb. 50-60 dkg-ot, ízlés szerint/ ezzel is főzzük kb. 10 percig. A legvégén még adunk hozzá egy kis szalicilt. A cukorral nem szabad túl sokáig főzni, mert a barack hamar megbarnul. Akkor jó a lekvár, ha egy evőkanálnyit kiteszünk egy kistányérra és kihülés után bőrösödni kezd. Forrón, kimosott,száraz, tiszta üvegekbe rakjuk, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.


Tehetünk még hozzá lekvár kocsonyásítót is.

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu