Túró gombóc

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
(4 személyre
20 darabhoz) 10 dkg zsírszegény túró
5 dkg + 10 dkg vaj
1 tojássárgája
1 dl langyos tej
20 dkg liszt + a deszkához
20 db kis szem szilva
20 db kockacukor
10 dkg zsemlemorzsa
A krémhez: 30 dkg túró
1 citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
kb. 2 dl tej vagy tejszín



Elkészítés:
A túrót áttörjük, beledolgozunk 5 dkg vajat, a tojássárgáját, a tejet és fél teáskanál sót. Beleszitáljuk a lisztet, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Egy órát pihentetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. (Ha túl nagyok a szilvaszemek, kettévágjuk.) A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 20 db egyforma négyszögre vágjuk. A szilvák közepébe 1-1 kockacukrot nyomunk, a szilvát a tésztanégyszögre tesszük, és körbevonjuk a tésztával, azaz gombóccá formázzuk. Nagy fazékban vizet forralunk, és két adagban kb. 10-10 percig főzzük benne a tésztát. A maradék vajat felolvasztjuk, megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, és beleforgatjuk a gombócokat. A krémhez összetörjük a túrót, elkeverjük a citromlével, a vaníliás cukorral, a cukorral, annyi tejjel, hogy a krém folyós legyen, és a gombócokhoz kínáljuk.


lehet desszert is

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu