Káposztabomba

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
1 középnagyságú fej édes káposzta
50 dkg sertéscomb
15 dkg rizs
1 tojás
1kis fej hagyma
10 dkg zsír vagy olaj
2 dl tejföl
10
dkg morzsa
1 dkg só
3 g bors


Elkészítés:
A húst megdaráljuk,a hagymát zsíron fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A megtisztított rizst 2 dkg zsiradékon megpároljuk, kétszer annyi vízzel fölengedjük és félpuhára főzzük. A megmosott káposztát, külső zöld leveleitől megtisztítjuk, 20 percig gyengén fővő sós vízben abáljuk. Szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, jól lecsurgatjuk és a megpuhult külső leveleit (kb. 10-12 levelet) széjjelhajtjuk. A káposzta közepét, ami még nyers, kivágjuk, apróra vagdaljuk, gyengén sózzuk és 2 dkg zsiradékori kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ezután az elkészült anyagokat, a húst, a rizst, a káposztát összekeverjük, hozzáadunk egy nyers tojást, sóval, borssal füszerezzük. Az így nyert tölteléket a kivágott káposztarej helyére a közepébe egy tömegben vísszahelyezzük, a leveleket szorosan ráhajtjuk, hogy a káposztafej visszanyerje eredeti alakját. Egy tisztára mosott szalvétába szorosan belekötjük, fakanál nyelére függesztve, fazékban forró sós vízben 40 percig főzzük. Utána a fazékból kiemeljük, lecsurgatjuk és lapos tálra borítjuk, torzsajával felfelé, amit hegyes késsel kivágunk belőle. Most egy másik tálra - amiben feltálaljuk - visszafordítjuk, közvetlenül tálalás előtt tejföllel meglocsoljuk és pirított zsemlemorzsával megszórjuk. Az asztalnál cikkekre vágva adagoljuk.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu