Töltött káposzta

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
30 dkg sertésoldalas
10 dkg rizs
8-10 db savanyúkáposzta-levél
1 kg szálas savanyú káposzta
3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír

bors
piros paprika
hagyma
2 dl tejföl
3 dkg liszt


Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a kevés forró zsíron megfuttatott rízst, 1/2 fej apróra vágott és 1 dkg zsíron üvegesre párolt hagymát, sót, borsot és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással vagy egy marék apróra vágott savanyú káposztával. 8-10 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk és a hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposzta levelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét ráhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. Egy lábasban a zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük kevés paprikával és a vágott káposzta felét belehelyezzük. A csontokat vagy bőrös részeket is a lábas aljára helyezzük el. Rárakjuk sorjában a töltelékeket, a sertésoldalast, tetejét káposztával befedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és befedve, csendesen főzzük kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul. Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel higítjuk és pár percig főzzük.Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát,ráhelyezzük a töltelékeket, levét alája öntjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a feldarabolt oldalassal körítjük. A töltött káposztát előző napon is elkészíthetjuk és másnap nagyon lassan, kevés víz hozzáádásával felmelegítjük. Nyáron házilag savanyított káposztából is készíthetjük. Viszont ha télen nincs savanyú fejes káposztánk a töltelék készítéséhez, úgy erre a célra használhatunk gyengén megforrázott, vastag ereitől megtisztított édes káposzta leveleket is.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu