Rakott tök

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
1 kg gyenge spárgatök
10 dkg olaj
40 dkg sovány sertéshús
egy hagyma
1/4 kg paradicsom
1 dl tejföl

bors


Elkészítés:
A tököt úgy készítjük elő, ahogyan a Párolt tököt szoktuk. A húst ledaráljuk, a hagymát apróra vágjuk,3 dkg olajban megfonnyasztjuk, majd a darált húst hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, eleinte addig kavargatjuk, míg a hús kissé megpirul, azután fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk,majd zsírjára lepirítjuk. Közben a paradicsomot is meghámozzuk,vékony szeletére vágjuk, megsózzuk, és míndkét oldalán forró olajban gyorsan átsütjük. Tűzálló tálban a párolt tököt a darált hússal rétegenként összerakjuk. közben egy-egy szelet paradicsomot helyezünk közé. Tetejét paradicsomszeletekkel fedjük be, és középmeleg sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tetejét zöldpetrezselyemmel vagy zöld kaporral meghintjük. A rakott tököt készíthetjük egész fiatal, gyenge tökből is. Erre a célra 2-3 kis tököt veszünk, vékonyan meghámozzuk,belsejével együtt keresztbe vágjuk, fél centiméter vastagra.Gyengén megsózzuk, lecsurgatjuk, lisztbe mártjuk és mindkét oldalán forró olajban átsütjük. A szeleteket az előbbihez hasonlóan a hússal, paradicsommal összerakjuk. Egy-két kanál tejföllel meglocsoljuk és kisütjük.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu