Croissant

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
35 dkg liszt
28 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 dl hideg tej
2 dkg cukor
1.5 dkg méz
fél evőkanál só
fél evőkanál citromlé


Elkészítés:
6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal összegyúrunk, és ha megpuhult, egy kb. 15 x 20-as téglalapot formázunk belőle és a hűtőbe tesszük. A sót és a maradék lisztet összekeverjük. Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a liszthez hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát, meglisztezett deszkán kinyújtjuk. A mérete akkora legyen, hogy az előzőleg elkészített vajas tégla a közepére helyezve mindkét oldalát feltudjuk hajtani. Ezután kinyújtjuk a tésztát, 3 részre osztjuk, a két szélén lévő tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk. Majd 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat is egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás. Ez után még egy szimpla hajtást végzünk, majd kb. 2-3 órára letakarva pihentetjük a tésztát a hűtőben. Min. 2 óra leteltével, kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 2 db 20 cm-es, széles csíkot vágunk belőle. Ezeket hosszúkás, 10 cm széles alapú, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk (vagyis átlósan keresztbe félbevágjuk). A háromszöget a szélesebb irányból feltekerjük, majd tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük, majd kb. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Ebből a mennyiségből kb. 16-18 db lesz.

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu