Almás pite II

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg vaj (vagy 12 dkg zsír)
2 dkg élesztő
2 dl tej
egy csipet só
egy evőkanál cukor. A töltelékhez: 1 kg alma
20 dkg cukor
1 késhegynyi fahéj
5 dkg darált dió
1 kanál morzsa és vaníliás porcukor a beszórásához


Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a zsírral, és összegyúrjuk másfél tojással (1/2 tojást félreteszünk a kenéshez) és a kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, egy kanál cukorral és annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Jól kidolgozzuk, majd kb. 1/2 órát kelni hagyjuk. Két vékony lapot nyújtunk belőle: az egyiket a gyengén kikent tepsibe tesszük, meghintjük egy kevés zsemlemorzsával és a darált dióval, erre tesszük a meghámozott, lereszelt és kinyomott almát, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, beborítjuk a másik tésztalappal, megkenjük a félretett tojással, és a sütőben előbb alsó, majd felső lángon megsütjük. Ha langyosra hűlt,szeleteljük, és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.Ugyanebből a tésztából készíthetünk cseresznyés, meggyes, barackos és szilvás pitét is. A töltelékhez a gyümölcsöt kimagozzuk, és jól kinyomva tesszük a tésztára.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu