Almás pite II
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg vaj (vagy 12 dkg
zsír)
2 dkg élesztő
2 dl tej
egy csipet só
egy evőkanál cukor.
A töltelékhez: 1 kg alma
20 dkg cukor
1 késhegynyi fahéj
5 dkg darált dió
1 kanál morzsa és vaníliás porcukor a beszórásához
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a zsírral, és összegyúrjuk
másfél tojással (1/2 tojást félreteszünk a kenéshez) és a
kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, egy kanál cukorral
és annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Jól kidolgozzuk,
majd kb. 1/2 órát kelni hagyjuk. Két vékony lapot
nyújtunk belőle: az egyiket a gyengén kikent tepsibe tesszük,
meghintjük egy kevés zsemlemorzsával és a darált dióval,
erre tesszük a meghámozott, lereszelt és kinyomott almát,
megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, beborítjuk a másik tésztalappal, megkenjük a félretett tojással, és a sütőben előbb alsó, majd felső lángon megsütjük. Ha langyosra hűlt,szeleteljük, és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.Ugyanebből a tésztából készíthetünk cseresznyés, meggyes,
barackos és szilvás pitét is. A töltelékhez a gyümölcsöt kimagozzuk,
és jól kinyomva tesszük a tésztára.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu