Rétestészta készítése

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 db tojás
egy evőkanál ecet
kb. 3 dl sós víz
20-25 dkg zsír


Elkészítés:
A lisztet a tojással, ecettel, zsírral és a gyengén sós, langyos vízzel összegyúrjuk úgy, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük, csapjuk a gyúródeszkához, míg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem ragad. Ekkor két cipót formálunk belőle,meglisztezzük, melegített lábossal a deszkán letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. (Nyáron, nagy melegben nincs szükség a meleg lábosra.) Azután az egyik cipót a meglisztezett abrosszal borított asztal közepére helyezzük, tetejét kissé megzsírozzuk, és először sodrófával egy kevéssé, azután pedig kezünk fejével óvatosan,· fokozatosan egészen vékonyra nyújtjuk, vagyis húzzuk. Az asztalról lelógó, vastagabb széleket leszedjük. Ezt újra összegyúrva, pihentetve szintén kihúzhatjuk.A kinyújtott, papírvékony tésztát egy kicsit száradni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megöntözve ráhintjük a kívánt tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk, tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsibe téve szép barnáspirosra sütjük. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb kész réteslapból rétest késziteni. A réteslap vásárlásakor azonban ügyeljünk arra, hogy teljesen friss, puha legyen, és ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük hidegre, hűtőszekrénybe. Akibontott csomagból egy réteslapot tegyünk jól kicsavart, nedves abroszra, locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg egy kevés zsemlemorzsával, tegyük rá a második lapot, ezt is zsírozzuk meg, szórjuk rá egy csíkban a tölteléket, sodorjuk fel, és a fentiek szerint süssük meg. A másik két lapot nedves ruhával takarjuk le, nehogy közben kiszáradjanak. Ugyanígy töltjük és sütjük.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu