Márton-napi libasült

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága

Hozzávalók:
1 közepes méretű liba
1 evőkanál zsiradék
1 csapott evőkanál majoránna
2 dl száraz fehér bor
1 kg fejes káposzta legyalulva
4 kisebb alma

pár darab szegfűszeg


Elkészítés:
A megtisztított, kizsigerelt liba bőrét bevagdossuk, s kívül-belül bedörzsöljük a sóval, majoránnával. A nagy méretű tepsibe tesszük. Meglocsoljuk kicsi zsiradékkal, alá pedig kicsi vizet öntünk. Nem kell sok, mert a saját zsírjában fog megsülni. Forró sütőbe tesszük. A sütőt az első fél órában közepesre mérsékeljük, utána takarékon sütjük tovább. Ezután következik, hogy időként meglocsoljuk. Locsolás: saját zsírjával evőkanállal, locsolásonként ua. evőkanálnyi borral is. Amikor már félig puha a libánk, mellé ültetjük a megmosott, kicsumázott, szegfűszeggel megtűzdelt almákat. Amennyiben a tepsiben marad hely tehetünk a liba mellé káposztát is. Ha nincs helye akkor csak megpároljuk.


Sütési idő: 220 fokon 15-20 percig, majd 180 fokon kilóként 20-30 percig sütjük. Valójában úgy az igazi, ha a hús kissé pink marad – akik nem szeretik így, süssék tovább 15-20 percig (azaz 30 percig kilóként).

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu