Csáky rostélyos

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: drága

Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 db tv paprika
fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
őrölt kömény
5 db tojás
60 dkg hátszín

2 dl tejföl
5 dkg liszt
1/2 dl tejszín
80 dkg burgonya
1 csokor petrezselyem
A pörköltalaphoz: 1/2 fej vöröshagyma
0
5 dl olaj
fűszerpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
1 db paprika
1 db paradicsom



Elkészítés:
Lecsót készítünk. A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát, sózzuk, és megpirítjuk. 2 db paprikát felcsíkozunk, a megpirult hagymához adjuk, és megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vízzel felengedjük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Mikor a víz már kicsit elpárolgott, a cikkekre vágott paradicsomot is a fazékba tesszük. Megszórjuk őrölt köménnyel, és alaposan összepároljuk. A tojásokat felverjük, a lecsóra öntjük, és addig sütjük, amíg minden víz elpárolog róla. A hátszínt szeletekre vágjuk, lazítjuk, sózzuk, majd rátesszük a tojásos lecsót. Felgöngyöljük, és egy spárgával összekötözzük, vagy hústű segítségével megtűzzük. Kevés olajon pirosra sütjük a roládokat. Pörköltalapot készítünk: fél fej hagymát kevés olajon üvegesre párolunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük vízzel. Ízesítjük apróra vágott fokhagymával, őrölt köménnyel és sóval. Feldarabolunk 1-1 paradicsomot és paprikát, és az elősütött hátszínekkel együtt a pörköltalaphoz adjuk. A sütéskor keletkezett húslével meglocsoljuk. A húsroládok 35-40 perc alatt megpuhulnak, ezután kivesszük a pörköltalapból, és félretesszük. Az alapot átszűrjük, és tovább forraljuk. A tejfölt kikeverjük kevés pörköltlével, majd az alaphoz adjuk. Vízben csomómentesre kevert liszttel sűrítjük, és fél deci tejszínnel dúsítjuk a pörköltet. Petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk a felszeletelt roládokat, és az egészet megöntözzük a paprikás mártással.


Nokedlivel is nagyszerű...

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu