Dobos torta

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: drága

Hozzávalók:
a tészta
6 tojás
3 dkg vaj
12 dkg porcukor
12 dkg liszt

a krém
6 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg reszelt étcsokoládé
20 dkg vaj
2 db vaníliás cukor

a máz
1 kávéskanál vaj
15 dkg kristálycukor
néhány csepp citromlé


Elkészítés:
A tészta: A tojásokat szét kell választani ( sárgájára, fehérjére). A vajat felolvasztás után hagyni kell kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel. A tojássárgájához porcukrot adunk és így verjük fel habosra, folyamatosan adagolni kell közben a lisztet és a tojáshabot. A legvégén kell hozzáadni a vajat. A tepsibe korong ( 26 cm átmérőjű )alakúra szabott sütőpapírt rakunk. Erre öntjük rá a már kész tészta masszát. Előmelegített sütőben kb. 200 fokos sütőben sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A krém:Porcukorral és csokoládéval simára keverjük a tojásokat. Meleg vizes fürdőbe állítva folyamtos kevergetés mellett besűrítjük. A vajhoz adni kell vaníliás cukrot és addig keverjük amíg habos nem lesz. Ezután adjuk hozzá a már kihűlt krémet kanalanként. A lapokat ezzel a kész krémmel kell megkenni rétegenként és az oldalát is. A hűtőbe fog megdermedni ( kb. 3 óra )

A máz:Felolvasztjuk a vajat . Ehhez adjuk hozzá a cukrot és a citromlét.Addig kell pirítani amíg aranysárga színű nem lesz. Ezt a mázat kell tenni a torta tetejére.( hamar dermed, tehát gyorsan kell vele dolgozni )




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu