Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Szőlős lepény hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
32 dkg cukor
egy 1/2
citrom héja
két kanál rum
10 dkg dió
10 dkg morzsa
2 db tojás
1 kg szőlő
Szőlős lepény elkészítése:
Gyúródeszkán összemorzsoljuk a lisztet, a vajat, 12 dkg
porcukrot, egy 1/2 citrom lereszelt héját, majd egy egész tojást
ütünk bele, összegyúrjuk, és egy órára hideg helyre tesszük.
A szőlőt megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Egy
edénybe öntjük, 12 dkg porcukrot adunk hozzá, és két kanál
rummal meglocsoljuk, majd többször átforgatjuk.
A diót megdaráljuk, és elkeverjük 10 dkg morzsával és
8 dkg porcukorral. A tésztát kétfelé vágjuk, a nagyobbik felét
ceruza vastagságúra nyújtjuk, és félig átsütjük. Ha kissé kihűlt,
meghintjük a diókeverék felével, rárakjuk a szőlőt, és a
tetejére szórjuk a maradék diókeveréket. A másik tésztacipót
is kinyújtjuk, ráhelyezzük a szőlőre, a széleit körülnyomkodjuk,
tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és mérsékelt
tűznél 20 percig sütjük. Ha kihűlt, felvágjuk, és meghintjük
porcukorral.