Borkrém rolád
Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: drága
Hozzávalók:
A piskótához:
5 db tojás
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
9.2 dkg finomliszt szitálva
+ 5dkg kristálycukor
dió
Krém hozzávalói:
3.5 dl fehérbor
6 dkg vaníliás pudingpor
8 dkg kristálycukor
és 1 csomag vaníliás cukor
0.5 liter tejszín
Grillázs hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
20 dkg durvára darált dió
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral habosra verjük. A tojások fehérjét egy külön tálban habosra felverjük, majd mikor a hab már kifehéredett, de még nem kemény teljesen, hozzáadjuk a kristálycukrot, és ezután addig verjük, míg szilárd nem lesz. A sárgáját hozzáadjuk a tojások felvert habjához majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet. Az én mottóm ennél a technikánál: forog a tál, forog a fakanál. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, kristálycukorral és durvára őrölt dióval megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha kisült konyharuhára borítjuk és még melegen feltekerjük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni.
Míg hűl a piskótánk addig elkészítjük a krémet. A fehérborból és a pudingból, cukorból fehérborpudingot készítünk, vagyis a tej helyett a bort rakjuk bele. Ha megvan kihűtjük, de nem kell teljesen hidegre. Közben felverjük a tejszínt és ha kellően lehűlt a pudingunk összekeverjük a kettőt. Ha ez is megvan jöhet a grillázs készítése. A kristálycukrot felrakjuk olvadni, olyannak kell lennie mint a doboscukor, ha felolvadt csomómentesen, belekeverjük még a tűzön a diót. Majd egy olajozott felületre kiszedjük és olajozott nyújtófával kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk. Ha kihűlt összetörjük, ez lesz a piskóta külseje.
Összeállítása: A piskótát betöltjük a háromnegyed borkrémmel, majd feltekerjük és a külsejét a maradék krémmel bekenjük. Ha ez megvan akkor egy fél órára hűtőbe tesszük dermedni, majd ha letelt az idő beleforgatjuk a grillázsba.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu