Szalagos fánk

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
kevés só
1/2 l tej
1 l olaj a sütéshez


Elkészítés:
A lisztet meleg helyen tartjuk, a helyiség is egyenletes meleg legyen ahol dolgozunk.3 dl tejjel,élesztővel,1 kanál porcukorral,3 kanál lisztel kovászt készítünk.A többi porcukorral elkeverjük a tojássárgát,a langyos vajat. A liszt közepében mélyedést készítünk és beleöntjük a kovásszal együtt,majd a maradék langyos tejben a sót elkeverjük, hozzáöntjük és jól kidolgozzuk.A tetejét lisztel megszórjuk és letakarjuk.Másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára kiborítjuk és a kezünkkel szétnyomkodjuk.Közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk, a deszkán is kelesztjük, míg az olaj elég forró lesz.A fánkok közepébe kis mélyedést nyomunk az ujjunkkal,vagy anélkül a forró olajba helyezzük.Vigyázzunk, hogy az olajban ne égjen meg a tészta, először fedő alatt sütjük,majd megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük tovább.Így lesz szalagos.Tálaláskor porcukorral, lekvárral kínáljuk.


A fánk nagyon kényes kelt tészta, a meleg helyiség és az anyagok megfelelő, állaga nagyon fontos!!!

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu