Madártej

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: olcsó

Hozzávalók:
1 1/2 liter tej
4 tojás
15 dkg cukor
1/2 rúd vanilia vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál liszt


Elkészítés:
A tojások fehérjét 3 kanál cukorral jó kemény habbá verjük. Egy 3 literes lábasban tejet forralunk és a csendesen fővő vízbe vizeskanállal a felvert habból tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset, hogy hely legyen a növekedésére. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk, és másik felét is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal szitára szedjük, hogy a tej lecsurogjon. Most elkészítjük a vaníliamártást a tej (azt is adjuk hozzá, ami a habgaluskákból lecsurgott), a tojássárga, a megmaradt cukor, a vanília és a liszt hozzáadásával. A vanillamártást üvegtálba öntjük és ráfektetjük a tetejére a habgaluskakat. Kihűtve tálaljuk. Díszíthetjük a habot 2 dkg vékonyra vágott mandulával, apróra vágott befőtt gyümölccsel vagy 5 dkg cukorból főzött karamellel megcsurgatjuk a habok tetejét. A madártejet karamellmártással is szokták készíteni.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu