Madártej
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
1 1/2 liter tej
4 tojás
15 dkg cukor
1/2 rúd vanilia vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál liszt
Elkészítés:
A tojások fehérjét 3 kanál cukorral jó kemény habbá verjük.
Egy 3 literes lábasban tejet forralunk és a csendesen fővő vízbe
vizeskanállal a felvert habból tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre
csak keveset, hogy hely legyen a növekedésére. Ha jól
felemelkedett a hab, megfordítjuk, és másik felét is fél percig
főzzük. Szűrőlapáttal szitára szedjük, hogy a tej lecsurogjon.
Most elkészítjük a vaníliamártást a tej (azt is adjuk hozzá, ami
a habgaluskákból lecsurgott), a tojássárga, a megmaradt cukor,
a vanília és a liszt hozzáadásával.
A vanillamártást üvegtálba öntjük és ráfektetjük a tetejére a
habgaluskakat. Kihűtve tálaljuk. Díszíthetjük a habot 2 dkg vékonyra vágott mandulával, apróra vágott befőtt gyümölccsel
vagy 5 dkg cukorból főzött karamellel megcsurgatjuk a habok tetejét. A madártejet karamellmártással is szokták készíteni.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu