Cézár saláta ( eredeti )
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz:
2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 csésze (0.5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből
só
A salátához:
1 db tojás
1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma
só
1/2 teáskanál frissen őrölt bors
1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
1 teáskanál kapribogyó
1 teáskanál dijoni mustár
1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta
Elkészítés:
A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra.
A préselt fokhagymát, olívaolajat és a kenyérkockákat egy tálban keverjük össze. Sót adunk hozza ízlés szerint. Addig keverjük finoman amíg a szósz be nem vonja a kenyérkockákat.
Majd tesibe tesszük .350 fokosra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.
A salátöntet elkészítése:
Vizet forralunk a tojásnak. Forrásban lévő vízbe beletesszük a tojást és 45 másodpercig főzzük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Adjuk hozzá a fokhagymát ( préselve ) az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).
A saláta elkészítése:
A salátához hozzáöntjük az öntet felét, és finoman összeforgatjuk. Ezután adjuk hozzá a
maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat és ismét összekeverjük.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu