Tejbegrízes süti

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
Világos piskótához:
2x3 tojás
2x3 ek liszt
2x3 ek cukor
2x1 ek olaj
2x1 ek tej

Kakaós piskótához: 3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaó
1 ek olaj
1 ek tej

Krémhez: 7.5 dl tej
6 púpozott ek búzadara
5-6 ek cukor (ízlés szerint több-kevesebb)
25 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor
1 nagy citrom leve és héja

Csokimázhoz: 16 ek porcukor
2 ek kakaó
7-8 ek tej/víz
2 ek olaj


Elkészítés:
Piskóta elkészítése: A piskótákat külön-külön megsütjük. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 3 kanál cukorral 1 ek olajjal és 1 ek tejjel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és kicsit keverjük még. Kanállal lágyan hozzákeverjük a tojásfehérjét. Előmelegített sütőben a legnagyobb lángon 5 percig, utána csökkentve a hőt, tűpróbáig sütjük. A kakaós piskóta elkészítése ugyanez, csak 2 ek liszttel és 1 ek kakaóval készítjük.

Krém elkészítése: A tejből, cukorból búzadara hozzáadásával sűrű tejbedarát csinálunk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a habosra felvert margarint a citrom héjával, és levével, meg a vaníliás cukorral együtt.

Összeállitás: Egy világos lap, rá krém. Kakaós lap, rá krém. Végül befedjük az utolsó világos lappal. Ezután bevonjuk a csokimázzal. Csokimáz elkészítése: Egy tűzálló tálba kimérjük a porcukrot, a kakaót az olajjal és a tejjel együtt. Feltesszük a tűzre, és forraljuk. Elég, ha gyöngyözik csak. Egyből a süteményre öntjük. Miután a csokimáz megdermedt (hűtőben kb. 10-15 perc) azonnal szeletelhetjük, de mint a legtöbb sütemény, másnapra az ízek jobban összeérnek, és szebben szeletelhető.


Valami olyasmit szerettem volna készíteni, ami aznap fogyasztható. Így esett a választásom valami piskótafélére. Miközben a szekrényben puding után kutakodtam, a kezembe akadt a búzadara. És ekkor ugrott be az ötlet, hogy tejbegrízes krémmel töltsem meg. Ami szerintem/szerintünk nagyon finom lett. Időközben tovább gondoltam... és legközelebb négy lapból, két világos, két kakaóssal készítem. És a két kakaós közé ami középre fog kerülni: valami pikánsabb, vagy házi baracklekvárt fogok tölteni. Így lesz majd egy (majdnem) hamis mézes zserbó...

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu