Barack sütemény

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
80 dkg liszt
20 dkg zsír
2 tojássárgája
1 cs. sütőpor
2 dl langyos tej
30 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg darált dió
10 dkg margarin
2 ek kakaó
3-4 ek. barack lekvár
pár csepp rumaroma
ételfesték

Díszítéshez: tojásfehérje
porcukor


Elkészítés:
A lisztből kiveszünk 2 kanállal és összedolgozzuk a zsírral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a többi lisztet és a sütőport. A tejben feloldjuk a cukrot és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Kb. diónyi golyókat formázunk, kb. 60 db fél lesz belőle. Meleg sütőben kb. 180 fokon pár perc alatt készre sütjük. A tésztát jól ki kell dolgozni, különben a berepedeznek a barackok. Sütőből kivéve pár percet hagyni kell hűlni, majd egy éles szélű kiskanállal vagy késsel ki kell kaparni a belsejüket. A kaparékot hagyjuk kihűlni és még jobban összetörjük. Majd hozzáadjuk a diót, margarint, kakaót, lekvárt és ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá (+aki szereti pár csepp rumaromával vagy rummal ízesítheti) Ez lesz a töltelék. A feleket megtöltjük a töltelékkel, de kicsivel többet teszünk bele. Így összeragasztunk kettőt, kissé össze is nyomjuk , a felesleges tölteléket húzzuk le egy késsel.

Ételfestékkel fessük le. Esetleg kissé felvert tojásfehérjébe forgassuk, majd porcukorba. Elméletileg így lesz hamvas kinézete. Marcipán vagy bukszus levelet tűzhetünk bele. Tálalás előtt hagyjuk állni, így a tölteléktől bepuhul a tészta is.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu