Mézes és krémes szeletek
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
A tészta:8 dkg vaj
40 dkg finomliszt
14 dkg méz
1 darab tojás
18 dkg cukor
2 ev. tej
1 kv. szódabikarbóna
A piskóta:6 darab tojás
0.5 dl víz
18 dkg cukor
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
A krém:25 dkg puha vaj
5 dl tej
8.5 dkg búzadara
15 dkg porcukor
1 csg van. cukor + 2 evőkanál sárgabaracklekvár
A teteje:15 dkg étcsokoládé
vaj
Elkészítés:
A mézes tészta hozzávalóit összegyúrom és utána beteszem a hűtőbe kb. egy fél órára pihenni.Két részre osztom el. Téglalap alakúra nyújtom.Előmelegített sütőben kb. 180 fokos sütőben sütöm. Amikor kezd megpuhulni kiveszem a sütőből és hagyom, hogy kihűljön.
A piskóta:
A tojások sárgáját a cukorral együtt habosra keverem ki, és ezt elkeverem a vízzel. A sütőporral együtt a finomlisztet elkeverem. Ezután a tojásokat kettéválasztom. A tojásfehérjét kemény habbá verem fel. A sárgás masszához folyamatosan hozzáadagolom a sütőporos lisztet, és óvatosan hozzákeverem a tojáshabot is. A tepsit sütőpapírral bélelem ki. Előmelegített sütőben kb 180 fokos sütőben kb. egy negyed óráig sütöm. Akkor lesz jó a piskóta amikor a tűpróbánál már nem ragad a tűre a tészta.
A krém:A búzadarát a tejben jó sűrűvé főzöm meg. Hagyjuk hagy hűljön ki. A vajat a porcukorral és a van. cukorral habosra verjük fel.Ehhez forgatom hozzá a már kihűlt tejbegrízünket. Simára keverjük ki.
Az egyik mézes lapot vékonyan sárgabaracklekvárral megkenem, és erre rákenem a búzadarás krém egyik felét. Erre mehet rá a piskóta, melyet megkenek a tejbegrízes krém maradékával.Erre teszem a másik mézes lapot.
Az étcsokoládét a vajjal forró vízgőz felett felolvasztom és a sütemény tetejére egyenletesen elkenem. Majd 24 órára a hűtőbe teszem pihenni...( azért, hogy puha legyen a tészta )
Mézeskalács
Mézespuszedli
Mézes zserbó
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu