Szilvalekváros gőzgombóc - germknödl

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
A tészta:0.5 finomliszt
3 dl tej( 2.8%-os )
2.5 dkg élesztő 1 teáskanál kristálycukor
1 pici só
0.5 citromból nyert citromhéj (lereszelve)
1 darab tojás
10 dkg vaj

A töltelék:negyed kiló szilvalekvár


Elkészítés:
Cukros langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztel összegyúrjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Akkor jó a tészta, ha lágy. Utána letakarva langyos helyen kb. 45 percig hagyjuk pihenni. Amennyiben jól megkelt kb. 4 cm -es darabokra sodorjuk. 8-8 egyenlő részre osztjuk. A feldarabolt tésztákba szilvalekvárt teszünk.Így gyúrjuk gombóccá őket.A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal. Egy lábasba vizet forralunk. Egy szűrőbe tesszük a gombócokat és vízgőz felett, letakarva kb. 15 perc alatt készre főzzük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

Amikor kész lekenhetjük kevés olvasztott vajjal vagy porcukros mákot hinthetünk a tetejére vagy mindkettőt. Természetesen Vanília sodóval tálalhatjuk...


Akár főételként is fogyasztható...A recept 5 adag elkészítéséhez...

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu