Házi mákos kalács

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
A tésztahoz: 1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek cukor
80 dkg finomliszt


A töltelék:40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

A kenéshez:1 tojás sárgája


Elkészítés:
A tészta készítése:Tejben felolvasztjuk a zsírt. Ezt hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki. Utána mehet bele a morzsolt élesztő, cukor. Ezt az egészet hagyom megkelni. Egy tálba rakom a lisztet és enyhén megsózom. A felfutott élesztőt hozzáöntöm a liszthez. Összegyúrom, és langyos helyen hagyjuk, hogy megkeljen a tészta.

A mákos töltelék elkészítése:A darált mákot a cukorral összekeverem.Ezt leöntöm a forró tejjel. Hagyjuk hagy hűljön ki. Ezután öntök bele citromlevet és a citrom lereszelt héját is belerakom. Összekeverjük őket. Amikor a tészta már szépen megkelt, átgyúrjuk és kis kupacra osztjuk szét. Kinyújtjuk téglalap alakúra mindkettőt. Megkenjük a mákos töltelékkel ( és szórhatunk bele meggyet is. )Feltekerjük őket( vagy kalácsfonatot készítünk ). Tepsibe rakjuk. Hagyjuk őket egy kicsit kelni kb. 15-20 percig. Megkenjük a tetejét a tojás sárgájával. Nem előmelegített sütőben kb. 180-190 fokon sütjük. Akkor van készen mikor aranybarnára sült.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu