Gigantikus csokoládé soufflé
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
2 evőkanál sózatlan vaj
¾ csésze cukor( osztva ;150 g)
2 ½ csésze tej (600 ml)
apróra vágott csokoládé (340 g)
6 nagy tojás szétválasztva
¼ csésze liszt (30 g)
½ teáskanál só
1 teáskanál vaníliakivonat
½ teáskanál citromsav
porcukor
tejszínhab
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 200 °C-ra. Zsírozzuk meg a ramekin-t ( kerámia kerek tál ) a lágyított vajjal és ¼ csésze (50 g) cukrot öntsünk bele. Döntsük meg a ramekin-t ( a kerek kerámia tálat ), hogy egyenletesen bevonja a cukorral, majd öntsük ki a felesleget belőle.
Egy közepes serpenyőben a tejet közepesen melegítsük meg. Forralás előtt távolítsuk el a tejet a tűzről és öntsük bele az apróra vágott csokoládét, kavarjuk addig, amíg meg nem olvad. Félretesszük, mellőzzük.
Egy nagy tálban összeöntjük a tojássárgáját, ¼ csésze (50 g) cukrot, a lisztet, a sót és a vaníliát, addig keverjük amíg sima nem lesz.
Öntsük bele a fél csésze olvasztott csokoládét. Kézi habverővel keverjük simára.
Az olvasztott csokis serpenyőt visszatesszük a tűzre, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a tojássárgás masszát. Ezt is simára keverjük. Levesszük a tűzről, és átöntjük egy üres tálba, lefedjük fóliával és betesszük a hűtőbe 30 percig.
Egy tálban összekeverjük a tojásfehérjét és a borkőt.
Fokozatosan adjunk hozzá a fennmaradó ¼ csésze (50 g) cukrot és verjük fel, amíg kemény nem lesz a hab.
A habot apránként forgassuk bele a csokis masszába. Ezután mehet a kerámia kerek tálba. Egyengessük el.
Vegyük a sütő hőmérsékletét 190 fokra és kb. 45-50 percig sütjük.
Amíg a soufflé nem emelkedett fel az edény szélén addig sütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt.Szórjuk meg porcukorral és felvert tejszínhabbal tálaláskor...
Ez a recept kb. 10 adaghoz elegendő.
Az eredeti recept és kép a Gigantikus csokoládé souffléhoz: tasty
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu