Francia almatorta

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
A piskóta rész: 1 1/3 csésze liszt
1 csipet só
1/2 csésze vaj ( lágyítva )
1 tojássárgája
3 evőkanál hideg víz; vagy amennyit felvesz

A töltelék:( frangipane: ) 1/2 csésze lágy vaj
1/2 csésze cukor
1 felvert tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál alma pálinka
2/3 csésze őrölt mandula
2 evőkanál liszt
4 közepes édes alma - hámozva; kimagozva; vékonyra szeletelve
1 teáskanál cukor díszítésre
1/4 csésze sárgabarack zselé( lekvár )


Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze 1 1/3 csésze lisztet és sót. Adjuk hozzá a vajat, 1 tojássárgáját és vizet, és keverjük addig, amíg a keverék nagy morzsákat nem képez. Ha túl száraz keverjünk több vizet hozzá. Gyúrjuk a tésztát egy golyóba, és csomagoljuk be műanyag csomagolással. Hűtsük legalább 30 percig, vagy amíg szilárd nem lesz. Ez a rész legfeljebb három nappal korábban megtehető. A frangipán elkészítéséhez krémesítsük össze a vajat és 1/2 csésze cukrot egy közepes tálban, amíg nem lesz könnyű és lágy. Fokozatosan keverjük össze a tojást és a fennmaradó tojássárgáját egyenként. Keverjük hozzá az almapálinkát. Keverjünk hozzá 2 evőkanál lisztet az őrölt mandulába, majd keverjük hozzá a tésztához. Félretesz, mellőz. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 30 cm körbe egy enyhén lisztezett felületen. Kb. 25 cm torta vagy pite serpenyőbe tegyük bele. A tésztát nyomjuk le az aljára és az oldalára. Tegyük vissza a tésztát a hűtőszekrénybe, hogy lehűljön, amíg megszilárdul. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A frangipánt a hűtött süteménybe egyenletes rétegben terítsük el. Az almaszeleteket helyezzük átfedő spirálmintára. Mindegyik szeletnek az egyik szélét be kell nyomni a frangipánba, amíg az meg nem érinti a tészta alapját, majd átfedni az előző szelettel. ( külső szélről kezdjük, és haladunk a közepe felé ) Helyezze a tortát a tepsi tetejére és az előmelegített sütőbe tesszük. Süssük 15 percig, vagy amíg a töltelék megbarnul. Csökkentse a sütő hőmérsékletét kb. 180 fokra. Süssük még 10 percig, majd megszórjuk a cukorral a torta tetejét. Visszatesszük a sütőbe további 10 percig, vagy amíg a cukor enyhén karamellizálódik. Hagyjuk kihűlni, és tálalás előtt melegítsük fel a baracklekvárt.Amikor folyékony ráöntjük a tortára.


Az eredeti recept és kép a Francia almatortához:allrecipes

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu