Gyömbéres karácsonyi sütemény

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága

Hozzávalók:
350g mazsola
125g ribizli
125g szultána(mag nélküli szőlő)
200 ml gyömbérbor plusz 4 evőkanál
200g vaj plusz extra a zsírozáshoz
200g barna cukor( vagy nádcukor )
4 tojás
200g liszt
50g őrölt mandula
½ teáskanál vegyes fűszer
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál tejföl


Elkészítés:
A mazsolát, ribizlit és a mag nélküli szőlőt tegyük egy tálba. Öntsünk rá 200 ml gyömbérbort, majd fedjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni. Melegítsük a sütőt 160 °C-ra. Egy 20 cm-es, tortaforma alját használva sablonként vágjunk ki 2 kört sütőpapírból. Ezután vágjunk 2 vastag csíkot, amelyek elférnek a tepsi belseje körül. Kenjük meg a tepsit... Tegyük a vajat és a cukrot egy keverőtálba, és elektromos habverővel krémesre és könnyűre keverjük kb. 5 percig. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, ügyelve arra, hogy minden adagolás után alaposan keverjük össze, majd belekeverjük a lisztet, az őrölt mandulát és a fűszereket. Hozzáadjuk az áztatott gyümölcsöket és a maradék gyömbérbort a friss gyömbérrel, amíg minden jól össze nem áll. Kanalazzuk bele a keveréket a tepsibe, és simítsuk el a tetejét. 30 percig sütjük, majd engedjük le a sütőt 150 °C, és süssük további kb. 2 órán át.Tűpróbával ellenőrizzük.Utána csepegtessük rá a maradék 4 ek gyömbérbort.


Gyömbéres karácsonyi sütemény eredeti receptje és képe:bbcgoodfood

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu