Mézes mázas sonka

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: drága

Hozzávalók:
¾ csésze vizet; vagy amennyi szükséges
2 egész csillagánizs
12 egész szegfűszeg ( ízlés szerint )
1 (kb. 3 kg) sonka
1 csésze barna cukor
¼ csésze méz
2 evőkanál Dijon mustar
2 evőkanál rizsecet
1 ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
½ teaspoon Worcestershire szósz
1 csipet cayenne bors


Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 165 °C. Öntsünk vizet, csillagánizst és szegfűszeget a serpenyő aljába. Helyezzünk egy rácsot a serpenyőbe a víz, az ánizs és a szegfűszeg fölé; tegyük sonkát rá. Irdaljuk be a sonkát. Süssük a sonkát az előmelegített sütőben 20 percig. A barna cukrot, a mézet, a mustárt, az ecetet, a fekete borsot, a Worcestershire-i mártást és a cayenne-borsot habosra keverjük egy tálban, amíg a máz sűrű, sima állagú nem lesz. Ecsettel egész sonkát megkenjük. Folytatjuk a sonka sütését, 20 percenként újrakenjük, amíg a máz arany színű nem lesz( kb. 2 óra 10 perc ) Húshőmérséklet-mérő, amelyet a sonka középre belenyomunk, kb. 54 °C-os értéket kell mutatnia. Konyhai fáklyával melegítsük a mázat a sonkán, amíg ropogós és karamellás nem lesz, kb. 2–5 percig.


A mézes mázas sonka eredeti receptje és képe: allrecipes

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu