Francia lecsó ( ratatouille )

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
4 kis cukkini
2 piros vagy sárga paprika
4 nagy érett paradicsom
5 evőkanál olívaolaj
kis csokor bazsalikom
1 közepes hagyma- meghámozva és vékonyra szeletelve
3 fokhagymagerezd- meghámozva és összezúzva
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál cukor


Elkészítés:
2 nagy padlizsánt vágjunk félbe hosszában. Helyezzük őket a deszkára , vágott oldalával lefelé, szeleteljük ismét hosszában félbe , majd keresztbe vágjuk 1,5 cm-es darabokra. Vágjuk le a 4 kis cukkini végét, majd keresztbe vágjuk 1,5 cm-es szeletekre. Hámozzuk meg 2 piros vagy sárga paprikát a szárától az aljáig. Tartsuk függőlegesen, vágjuk körül a szárat, majd vágjuk 3 darabra. Vágjuk le minden róla, majd aprítsuk fel harapásméretű darabokra. Vágjunk egy kis keresztet mind a 4 nagy érett paradicsom tövére, majd rakjuk őket egy hőálló tálba. Öntsünk forrásban lévő vizet rá, hagyjuk 20 másodpercig, majd távolítsuk el. Öntsük le a vizet, a paradicsomokara öntsük hideg vizet és fedjük le. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a bőrt róla. Negyedeljük fel a paradicsomokat, kanállal kaparjuk ki a magokat, majd durván vágjuk le a húsát. Egy serpenyőt melegítsünk, és amikor forró, öntsünk bele 2 evőkanál olívaolajat. Barnítsuk a padlizsánokat 5 percig mindkét oldalon, amíg a darabok megpuhulnak. Tegyük félre őket. Sütjük a cukkinit egy másik evőkanál olajban 5 percig, amíg mindkét oldalán aranyszínű nem lesz. Ismételjük meg a paprikával. Ebben a szakaszban ne süssük túl a zöldségeket. Tépjük le a leveleket a bazsalikomcsomóról, és tegye félre. Főzzünk 1 vékonyra szeletelt közepes hagymát a serpenyőben 5 percig. Adjunk hozzá 3 zúzott fokhagymagerezdet, és további percig pirítsuk. Keverjünk hozzá 1 evőkanál vörösborecetet és 1 ek. cukrot, majd öntsük bele a paradicsomot és a bazsalikom felét. Tegyük vissza a zöldségeket a serpenyőbe egy kis sóval és borssal, és főzzük 5 percig. Tálaljuk bazsalikommal.


Francia lecsó ( ratatouille ) eredeti recep és kép:bbcgoodfood

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu