Paprika és padlizsán télen

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
3 liter víz
1 evőkanál só
1 kg paprika
50 g fokhagyma
Pác:1 l víz
50 g só
150 gramm cukrot
180-200 ml napraforgóolaj
100-110 ml 10% ecet
10-12 szem szegfűbors
3-4 babérlevél
petrezselyem (vagy kedvenc gyógynövények)


Elkészítés:
A padlizsánt megpucoljuk. Ezután kb. 5-6 cm vastag szeletekre vágjuk fel. 3 liter vízbe rakjunk 1 evőkanálnyi sót. Ebben a vízben áztatjuk a padlizsánt kb 20-30 percig. Addig a paprikát kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk fel. 50 gramm fokhagymát csíkokra vágjuk fel.
Pác: Egy fazékba öntünk 1 liter vizet, 50 gramm sót, 150 gramm cukor, 180-200 ml olaj,100-110 ml ecet, 3-4 babérlevél, 10-12 egész szegfűbors...forraljuk fel. a padlizsánról leöntjük a vizet, és a padlizsánt leöblítjük. Tegyük a paprikát a már forrásban lévő páclevünkbe. Ismét forraljuk fel, és forraljuk kb. 1 percig. Vegyük ki a paprikát, és a padlizsánnal ismételjük meg. Tisztítsunk meg 3 darab 720 ml befőttesüveget. Ezek aljára tegyünk egy réteg padlizsánt. Erre mehet egy réteg paprika, egy réteg fokhagyma, petrezselyem . A legtetejére egy réteg padlizsán. Ezeket mind nyomkodjuk le az üveg aljára. Utána megismételjük az előző rétegezést. Jó szorosan nyomkodjuk meg, és addig rétegezzük amíg tele nem lesz az üveg. Felforraljuk a pácot, és ezt a forrásban lévő pácelvet merjük rá a zöldségekre. Annyit, tegyünk bele, hogy ellepje. Töröljük le az üvegek száját, és a fedőt csak lazán tegyük rá. Egy magas falú edény aljára konyharuhát teszünk, és erre tesszük rá az üvegeket. Az edénybe forró vizet öntünk. Forraljuk fel...kb. 15 percig forraljuk. Most szorosan rácsavarjuk a fedelüket. Fejjel lefelé fordítva az üvegeket letakarjuk amíg teljesen kihűlnek.


Paprika és padlizsán télen eredeti receptje és képe:youtube

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu