Mandulával töltött Stollen

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
1-3/4 csésze apróra vágott vegyes kandírozott gyümölcs
1/2 csésze plusz 2 evőkanál rum
2 csomag aktív száraz élesztő
1/2 csésze meleg víz (110-115°)
1-1/2 csésze meleg tej
1-1/4 csésze puha vaj
2/3 csésze cukor
2-1/2 teáskanál só
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál mandula kivonat
7-8 csésze liszt 4 nagy szobahőmérsékletű tojás
1/3 csésze szeletelt mandula
1 doboz mandula paszta
1 nagy tojássárgája
2 teáskanál víz
2-2-1/4 csésze porcukor


Elkészítés:
Egy kis tálban keverjük össze a kandírozott gyümölcsöket és 1/2 csésze rumot; lefedve állni hagyjuk 1 órát. Egy kis tálban oldjuk fel az élesztőt meleg vízben. Egy nagy tálban keverjük össze a tejet, vajat, cukrot, sót, citromhéjat, mandulakivonatot, maradék rumot, élesztőkeveréket és 4 csésze lisztet; közepes sebességgel simára verjük. Fedjük le és hagyjuk állni meleg helyen, körülbelül 30 percig. Beleütjük a tojást. Keverjünk hozzá annyi maradék lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk (a tészta ragacsos lesz). A kandírozott gyümölcsöt lecsepegtetjük, a rumot a mázhoz tartjuk fenn. Tartsunk meg 1/2 csésze kandírozott gyümölcsöt az öntethez. A tésztába keverjük a mandulát és a maradék kandírozott gyümölcsöt. Fordítsuk a tésztát lisztezett felületre; simára és rugalmasra gyúrjuk, 6-8 perc. Zsírozott tálba tesszük, egyszer megforgatjuk, hogy a tetejét kikenjük. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra. A tésztát 3 részre osztjuk fel. Kivajazott sütőlapon minden részt kerek formára gyúrunk. A mandula massza egyharmadát morzsoljuk el a kerek adagok feléhez. Hajtsuk félbe a tésztát, kenjük rá a tölteléket, és helyezzük a felső réteget az alsó széltől 2-3 cm távolságra. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nem nő, kb 1 óra. Melegítsük elő a sütőt kb. 175 C°-ra. Egy kis tálban habosra keverjük a tojássárgáját és a vizet; kenjük át a cipókat. Süssük 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Lazán takarjuk le alufóliával, ha túl gyorsan barnulna a teteje. Vegyük ki a serpenyőkből a rácsokra, hogy teljesen kihűljön. Egy kis tálban keverjük össze a fenntartott rumot annyi porcukorral, hogy vékony mázat kapjon. Csöpögjön a stollenre. Megszórjuk a meghagyott kandírozott gyümölccsel.


Mandulával töltött Stollen eredeti receptje és képe:tasteofhome

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu