Pásztor pite

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: drága

Hozzávalók:
kb. 90dkg burgonya meghámozva és negyedelve
1/2 csésze tej
1/4 csésze vaj

bors
Hús Töltelék
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma felkockázva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
2 nagy sárgarépa meghámozva és felkockázva
2 zellerszár felkockázva
kb 60-70 dkg őrölt bárány vagy marhahús
1 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1 csésze csirkehúsleves vagy ha darált marhahúst használunk akkor lehet marhahúsleves
1 1/2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál Worcestershire szósz
2 teáskanál friss rozmaring apróra vágva
1 teáskanál friss kakukkfű apróra vágva
1 csésze fagyasztott borsó


Elkészítés:
A burgonyát egy fazékba tesszük a tűzhelyre, és felöntjük hideg vízzel. Vegyük magasra a hőt, és forraljuk fel. 13-15 percig főzzük, vagy amíg villával megszúrjuk a burgonya megpuhul. A burgonyát szűrőedényben leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a tejet, a vajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre pépesítjük. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Egy nagy sütőben használható serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk egy percig. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a kockára vágott zellert és a bárányhúst. 8-10 percig sütjük, vagy amíg a hús megpirul. A spatulával sütés közben törje szét a húst. A serpenyőből lecsepegtetjük a zsírt, majd hozzáadjuk a húslevest, a paradicsompürét, a Worcestershire szószt, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. Körülbelül 5 percig pároljuk, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Adjuk hozzá a fagyasztott borsót és keverjük össze. Kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és használjuk a spatula hátulját, hogy a húskeveréket egy rétegre simítsuk. Dobjuk a burgonyapürét a hús tetejére, és egy kanál vagy spatula segítségével terítse el a széléig. Ha szükséges, kanállal vagy villával textúrát készíthet a burgonyafeltétben. Süssük a juhásztortát enyhén aranybarnára, körülbelül 25-30 perc alatt. A tetejét is süthetjük 1-2 percig.


Az eredeti recept és kép a Pásztor pitéhez:downshiftology

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu