Sült csirke fűszervajjal

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
A GYÓGYNÖVÉNYVAJHOZ
5 ág friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
5 friss zsályalevél
1 medvehagyma meghámozva és apróra vágva
1 citrom héja
1 teáskanál méz
3 evőkanál sótlan vaj szobahőmérsékleten

A CSIRKÉHEZ 6 medvehagyma meghámozva és félbevágva
1 egész fej fokhagyma megtisztítva; meghámozva és vízszintesen kettévágva
1 evőkanál olívaolaj
1 csirke
4-4 ½ kiló darabokra vágva
gyógynövényvaj (fent)
2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors

A SZÓSZHOZ
2 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkehúsleves
1-1/2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál sótlan vaj


Elkészítés:
220 °C-ra melegítsük elő a sütőt. A gyógynövényvaj elkészítése: A gyógynövényeket apróra vágjuk. Egy kis tálban összekeverjük az apróra vágott fűszernövényeket, a medvehagymát, a citromhéjat, a mézet és a vajat, és jól összedolgozzuk. Félretesszük, mellőzzük. A medvehagymát és a fokhagymát egy serpenyőbe tesszük, és meglocsoljuk az olívaolajjal (nem baj, ha a fokhagyma egy kicsit szétesik). A csirkét nagyon szárítsuk meg papírtörlővel (ez segít a bőr ropogósodásában), és helyezzük a sütőedénybe. Leveseskanállal dörzsöljük be a gyógynövényvajjal a csirkét és a bőr alá is (ha nem eszed meg a bőrt, dörzsölj sokat belőle!). A sóval egyenletesen szórjuk meg a csirkét, és ízlés szerint ízesítsük friss borssal. Helyezzük a csirkét a sütőbe, és süssük 35-40 percig, vagy amíg a bőre aranybarna nem lesz. Csökkentsük a hőt kb. 190 fokra; tovább sütjük 15-20 percig. A csirkét kevesebb mint egy óra alatt kell elkészíteni; ne süssük túl. A csirkét és a mogyoróhagymát tálalótálra tesszük pihenni, és letakarjuk alufóliával. Dobjuk el a fokhagymát. Öntsük le az összes zsírt, hagyjuk a barnára sült darabokat a tepsi alján. Adjuk hozzá a csirkehúslevest, és tegyük a tűzhelyre nagy lángon; felforraljuk, és beleforgatjuk a dijoni mustárt. Habverővel vagy fakanállal keverjük össze és keverjük össze a barna darabkákat a húslével, és főzzük tovább, amíg a folyadék a felére csökken, 5-8 perc. Lekapcsoljuk a tüzet és belekeverjük a vajat. Öntsük a szószt egy mártásos csónakba, és tálaljuk csirke mellé.


A Sült csirke fűszervajjal című recept eredeti receptje és képe:onceuponachef

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu