Szeitán ( búzahús ) készítése
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
1 kg tönkölybúzaliszt (fehér) vagy durumliszt
1/2 kg tönköly grízes liszt vagy durum grízes liszt
2-3 liter zöldség erőleves - amelybe tehetünk többféle
zöldséget
kurkumát
gyömbért
hagymát
babérlevelet
kevés sót stb.
Elkészítés:
A kétfajta lisztet összekeverjük annyi hideg vízzel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.Egy akkora tálba tesszük, hogy ha felöntjük hideg vízzel,jól ellepje a tésztát. Minimum 5 órát, de lehet egy éjszakát hagyni ebben az áztatóvízben. Ezután leöntjük a
vizet róla, és folyó víz alatt elkezdjük mosni a tésztát addig,amíg a víz teljesen tiszta lesz. Ovatosan kezeljük a tésztát, nehogy szétessen. Lehet a vizet felváltva, egyszer hidegen, egyszer langyosan a tésztára engedni. Ha már teljesen tiszta a víz, leöntjük a tésztáról, és két darabra osztjuk. Gombócá formáljuk, beletesszük két kis tálba,majd kicsit pihentetjük. Közben felforraljuk a levest vagy a befűszerezett vizet. Ha felforrt, újra megformázzuk "húsunkat", és a forró levesbe tesszük. Újraforrástól számítva
30-40 percig főzzük. Ezután kivesszük a levesből és a receptnek megfelelő szeletre vágjuk. Többféleképpen lehet elosztani: szeletnek, kockára, csíkokra vágva, darálva. A végén rászűrjük a levest, és zárható edénybe téve több napig eltarthatjuk. Fagyasztani is lehet.
Bioboltokban kész szeitánpor is kapható, amit az előírásnak megfelelően lehet elkészíteni, mégis a saját kezünk által készített szeitánt ajánlom, mivel végig "kézi munka".
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu