Töltött káposzta
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: közepesen olcsó
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
30 dkg
sertésoldalas
10 dkg rizs
8-10 db savanyúkáposzta-levél
1 kg szálas savanyú káposzta
3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
só
bors
piros paprika
hagyma
2 dl tejföl
3 dkg liszt
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a kevés forró zsíron megfuttatott
rízst, 1/2 fej apróra vágott és 1 dkg zsíron üvegesre párolt hagymát,
sót, borsot és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy
tojással vagy egy marék apróra vágott savanyú káposztával.
8-10 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk és a hússal
megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposzta levelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét ráhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. Egy lábasban a zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük kevés paprikával és a vágott káposzta felét belehelyezzük. A csontokat vagy bőrös részeket is a lábas aljára helyezzük el. Rárakjuk sorjában
a töltelékeket, a sertésoldalast, tetejét káposztával befedjük,
annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és befedve, csendesen főzzük
kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul. Utána a húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel higítjuk és pár percig főzzük.Tálaláskor mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát,ráhelyezzük a töltelékeket, levét alája öntjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a feldarabolt oldalassal körítjük. A töltött káposztát előző napon is elkészíthetjuk és másnap nagyon
lassan, kevés víz hozzáádásával felmelegítjük. Nyáron házilag
savanyított káposztából is készíthetjük. Viszont ha télen nincs
savanyú fejes káposztánk a töltelék készítéséhez, úgy erre a célra
használhatunk gyengén megforrázott, vastag ereitől megtisztított
édes káposzta leveleket is.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu