Diós kalács

Elkészítési idő: több másfél óránál
Nehézségi foka: közepesen nehéz
Árkategória: közepesen olcsó

Hozzávalók:
10 dkg aszalt tőzegáfonya vagy más gyümölcs
5 ek. almalé
50 dkg liszt
2.5 dl + 2 ek. tej
42 g friss életsztő
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás
csipetnyi só
10 dkg dió
2 piros alma
2 ek. ribizlizselé
3 ek. méz
1 ek. mandulalikőr


Elkészítés:
Almalébe áztatjuk az áfonyát. Kevés lisztel elvegyítjük a 2 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt. kb. 15 percig kelesztjük. Ezután adjuk hozzá a megolvasztott vajat a cukorral, vaníliás cukorral, 1 tojással és csipetnyi sóval. Jól összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk, majd durvára aprítjuk. Az áfonyát lecsöpögtetjük. 2 ek. tejjel összekeverjük a megmaradt tojás sárgáját. Ezt betesszük a hűtőbe. Az apróra felkockázott almát az áfonyával, a ribizlizselével, a mézzel, a dióval, a tojásfehérjével meg a likőrrel összekeverjük. A tésztát lappá nyújtjuk. Az áfonyás keverékkel megkenjük. A hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, majd hosszában félbevágjuk. Összesodorjuk óvatosan. Tepsiben kb. 10 percig kelesztjük. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük. kb. 200 fokon kb. 40 percig.




©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu