Házi leveles vajastészta ( GYORSAN )

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: olcsó

Hozzávalók:
3 vizespohár liszt
2 dl tejföl
25 dkg vaj vagy margarin vagy 20 dkg zsír
késhegynyi só
1 egész tojás és 1 tojássárgája


Elkészítés:
Ennek az összeállítása is két részből áll: előbb a rétestésztát, azután a vajjal összedolgozott tésztát készítjük el. Két vizespohár lisztből, egy egész tojásból és egy sárgájából a tejföllel és a sóval jól gyúrható rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk. Cipóalakra megformáljuk, tetejét késsel bevagdaljuk és 15 percig pihentetjük. Ezalatt a vajat vagy zsírt egy vizespohár liszttel eldolgozzuk és hideg helyre tesszük. A rétestésztát jó vékonyra kinyújtjuk és a lisztes vajat rákenjük. Mint a tekercset, alulról kezdve felcsavarjuk egyenletesre ígazítjuk és nyolc egyforma cipóra vágjuk. A cipókat 10 cm nagyságú négyzet alakra kinyújtjuk, és négyet-négyet egymásra teszünk. Az így nyert két lapot egyenként tégla alakúra kinyújtjuk és háromba, egymásra hajtjuk. Leveles vajastészta készítmények bármelyikét süthetjük belőle.


A leveles vajastésztának van egy gyorsabb készítési módja is. Ennél az eljárás egyszerűbb, mert nem kell annyit hajtogatni és pihentetni. Nyáron is könnyen készíthető hideg helyen. Természetesen a hozzávaló anyagokat készítés előtt hidegen tartjuk.

©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu