Házi leveles vajastészta ( GYORSAN )
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
3 vizespohár liszt
2 dl tejföl
25 dkg vaj vagy margarin vagy 20 dkg zsír
késhegynyi só
1 egész tojás és 1 tojássárgája
Elkészítés:
Ennek az összeállítása is két részből áll: előbb a rétestésztát,
azután a vajjal összedolgozott tésztát készítjük el. Két vizespohár
lisztből, egy egész tojásból és egy sárgájából a tejföllel és a
sóval jól gyúrható rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk.
Cipóalakra megformáljuk, tetejét késsel bevagdaljuk és 15 percig
pihentetjük. Ezalatt a vajat vagy zsírt egy vizespohár liszttel
eldolgozzuk és hideg helyre tesszük.
A rétestésztát jó vékonyra kinyújtjuk és a lisztes vajat rákenjük.
Mint a tekercset, alulról kezdve felcsavarjuk egyenletesre
ígazítjuk és nyolc egyforma cipóra vágjuk. A cipókat 10 cm
nagyságú négyzet alakra kinyújtjuk, és négyet-négyet egymásra
teszünk. Az így nyert két lapot egyenként tégla alakúra kinyújtjuk
és háromba, egymásra hajtjuk. Leveles vajastészta készítmények bármelyikét süthetjük belőle.
A leveles vajastésztának van egy gyorsabb készítési módja is.
Ennél az eljárás egyszerűbb, mert nem kell annyit hajtogatni és pihentetni. Nyáron is könnyen készíthető hideg helyen. Természetesen a hozzávaló anyagokat készítés előtt hidegen tartjuk.
©2007-2024(2011) süssünk-főzzünk.hu