Elkészítési idő: több másfél óránál Nehézségi foka: közepesen nehéz Árkategória: közepesen olcsó
Diós kalács hozzávalók:
10 dkg aszalt tőzegáfonya vagy más gyümölcs 5 ek. almalé 50 dkg liszt 2.5 dl + 2 ek. tej 42 g friss életsztő 5 dkg vaj 5 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor 2 tojás csipetnyi só 10 dkg dió 2 piros alma 2 ek. ribizlizselé 3 ek. méz 1 ek. mandulalikőr
Diós kalács elkészítése:
Almalébe áztatjuk az áfonyát. Kevés lisztel elvegyítjük a 2 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt. kb. 15 percig kelesztjük. Ezután adjuk hozzá a megolvasztott vajat a cukorral, vaníliás cukorral, 1 tojással és csipetnyi sóval. Jól összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk, majd durvára aprítjuk.
Az áfonyát lecsöpögtetjük. 2 ek. tejjel összekeverjük a megmaradt tojás sárgáját. Ezt betesszük a hűtőbe. Az apróra felkockázott almát az áfonyával, a ribizlizselével, a mézzel, a dióval, a tojásfehérjével meg a likőrrel összekeverjük.
A tésztát lappá nyújtjuk. Az áfonyás keverékkel megkenjük.
A hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, majd hosszában félbevágjuk. Összesodorjuk óvatosan.
Tepsiben kb. 10 percig kelesztjük. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített sütőben sütjük. kb. 200 fokon kb. 40 percig.
A receptet ennyiszer mentették el:4 !
×
Mentés
A recept mentéséhez be kell jelentkezned! Ha még nem regisztráltál akkor azt itt megteheted:regisztráció, vagy ha be szeretnél jelentkezni azt itt megteheted:belépés