További oldalaink: profHOUSE.hu minden ami ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  Hirsumma.info A hírgyűjtő...  -  rpass.hu Kijelentkezve...

Kijelentkeztél a Sussunk-fozzunk.hu-ról Receptek feltöltéséhez vagy elmentéséhez jelentkezz be.

Regisztráció
BELÉPÉS






Kóstolási-fogyasztási hőmérséklet - Italok


Borok - Sörök - Rövidek és koktélok - Pezsgő - Kávé - Tea - Ásványvíz - Tej

A tej története


Tej A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej feldolgozás nélkül (manapság hőkezelve) is fogyasztható, és sokféle termék alapanyaga.

Magyarországon a 1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet rendelkezik a nyers tej, a hőkezelt tej és a tejalapú termékek előállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről.

Meg kell említeni, hogy létezik még a szójatej, kókusztej, illetve növények által kiválasztott tejnedv is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is.

A tej összetétele


A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek, a tej hasmenést, rosszullétet okoz. Ezeknek az enzimeknek a mennyisége az elválasztás után csökken. Vannak olyan emberek, amelyek különösen erre a típusra érzékenyek, ők tejcukor-, vagy más néven laktózérzékenyek. Nekik egy külön eljárással lehet csak tejtermékeket előállítani, amelyben a laktózt egy másik diszacharid, például szacharóz helyettesíti.
Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.


A Tehéntej

Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 60 kcal 250 kJ
Szénhidrátok 5,2 g
- Cukrok 5,2 g
- Laktóz 5,2 g
Zsír 3,25 g
- telített 1,9 g
- egyszeresen telítetlen 0,8 g
- többszörösen telítetlen 0,2 g
Fehérje 3,2 g
Víz 88 g
A-vitamin ekviv. 28 μg 3%
Tiamin (B1-vitamin) 0,04 mg 3%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,18 mg 12%
B12-vitamin 0,44 μg 18%
D-vitamin 40 NE 20%
Kalcium 113 mg 11%
Magnézium 10 mg 3%
Kálium 143 mg 3%
100 ml megfelel 103 g-nak.
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis


Fogyasztási tejek


Tej. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy palackban, hőkezelten, változó zsírtartalommal kerül forgalomba.
Laktózmentes tej: a tejcukrot (laktózt) megemészteni képtelen fogyasztóknak készül.
Diétás tej: kevés a cukor- és zsírtartalma.


Tartósított termékek


A sűrített tejet cukrozva, tubusban vagy dobozokban árusítják. Összes szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%.
A tejpor vákuumos porlasztó szárítással készülő, púderszerű anyag. A zsíros tejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak vízben jól kell oldódnia.


Tejkészítmények


A tejszín édes ízű, a nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
A tejföl édes tejszínből savanyítással készül. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, homogén, sűrűn folyós készítmény. Zsírtartalma 16%.
A tarhó mely juhtejből készült, és a birka gyomrával oltják be. Íze hasonlít a tejfölre és, a sűrűbb joghurtra.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből egyedi baktériumkultúrával való beoltás és alvasztás után készül. Csontfehér színű, aromája jellegzetes, gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású.
A kefir tejből készül, különleges kefirkultúrával való beoltással. Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Kellemes, kocsonyás állagú, üdítő hatású ital.
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. A tejzsír az aludttej tetejére kerül az állás közben, ami eredetileg a tejföl.


Tejtermékek


A túró a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható.
A sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.
A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.
Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. Kereskedelemben általában nem kapható.
A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék.
Az ordát főleg Erdélyben készítik. Kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.


A tehéntej egészség-károsító hatásai




Fertőző vírusok


A tejben található vírusok az emberre nézve esetleges veszélyforrást jelenthetnek. E vírusoknak emberekre gyakorolt egészségkárosító hatása nem bizonyított. E területen az orvostudomány nem rendelkezik megfelelő mennyiségű információval, kutatási anyaggal. Ugyanakkor nyilvánvalóan az emberi szervezetbe bekerülő bármely vírusnak lehetnek a szervezetre kedvezőtlen hatásai, még akkor is ha e vírusok az embert közvetlenül nem betegítik meg.Kérdés, hogy ezen vírusok mennyire képesek átjárni a fajok között.


Szarvasmarha fehérvérűség vírusa


Több nemzetközi kutatási anyag tanulsága szerint többek között a 2006 ban az Archivos de Medicina Veterinaria -nemzetközi lapban megjelentek alapján a tejből kimutatható a szarvasmarha fehérvérűség vírusa ("bovine leukemia virus")[2] mely az amerikai tehenek 3/4-ében kimutatható)


Tehén AIDS


Elsőként egy kanadai, majd egy orosz vizsgálat alkalmával, mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS") ellen formálódott antitestecskéket, melynek emberi szervezetbe való bejutásának legvalószínűbb módja a tehéntej fogyasztása lehet.[5] Habár, antitestek, mint fehérjék szinte kizárt, hogy a ép és jól működő bélfalon keresztül képesek lennének bejutni a vér, vagy nyirok keringésbe, hiszen a bél lumenében lévő emésztőenzimek hamarabb lebontják azokat alkotóelemeikre, azaz aminósavakra.


Melamin


A melamin származékát, a ciromazint növényvédőszerként alkalmazzák. Ez melaminként beépül a növényekbe, így bekerülhet a táplálékláncba, a tejbe is. Az emberben nagy mennyiségben veseproblémákat okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.


A tehéntej egészségmegőrző hatásai


A tej nagy arányban tartalmaz a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és fehérjéket. Főleg csontozatunk számára fontos kalciumtartalma miatt fogyasztjuk. Napjainkig csupán pozitív tulajdonságairól hallottunk e szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre álló élelemről. Fogyasztását káros mellékhatások nélkülinek tekintik és általában véve nagy mennyiségben ajánlott. Napjainkban ellentmondások tárgyává vált és jótékony hatásait sok tudós megkérdőjelezi.
Csontritkulás (Oszteoporózis) Egyes kutatások szerint a tej fogyasztásának semmi szerepe a csontritkulás megelőzésében.
Dr. Walter Willett és munkacsoportja 12 éven keresztül követte nyomon 77000 személy tejfogyasztását. (Harvard Egyetem Yuébec). Nem tiltja a tejfogyasztást de óvatosságra int. „A kalcium fogyasztása nélkülözhetetlen. Részét képezi az egészséges étrendnek és tudjuk, hogy segít csontjaink fejlődésében. Fontos kérdés azonban az, hogy mennyi kalciumra van szükségünk és milyen formában?”
Közel negyvenféle élelem tartalmaz nagy mennyiségben kalciumot. Egy pohár tej kalciumtartalma (300 g) megegyezik másfél pohár spenóttal vagy brokkolival, de fontos forrás a lazac, a szardínia, a tonhal, és egyes szárazhéjúak, mint a mandula vagy a brazíliai dió.
20 éves korunkig elérjük az optimális csontsűrűséget. Ezután már csak szinten tudjuk tartani csontjaink minőségét.
Azok a hölgyek, akiknél a menopauza elindult, nagyon nagy mennyiségben, több mint napi öt pohár tejre lenne szükség. Az orvosok többsége tehát kiegészítő kalciumtablettákat javasol, vagy ösztrogén hormonkezelést.
Prosztatarák, elhízás, szívbetegségek Dr. Neil Barnard washingtoni orvos, egy 5000 orvosból és 100 000 tagból álló vegetáriánus szervezet feje, a „Physicians Committee for Responsible Medicine” elnöke. Egyértelműen a tejfogyasztás ellen foglal állást, megegyezik az előzőekkel, és tovább megy. Kutatásai szerint a tejfogyasztás növeli a prosztatarák kialakulásának veszélyét, és a tej magas zsír-, koleszterol- és cukortartalma nagy szerepet játszik az elhízásban és a szívbetegségek kialakulásában.
Laktózérzékenység Régóta ismert probléma a hasfájással, hasmenéssel, rosszulléttel járó, az emberiség háromnegyedét érintő laktóz érzékenység: a feketék, ázsiaiak szinte teljes egésze, az amerikai indiánok, a spanyolok és a fehérbőrűek 15%-a nem bír a laktóz megemésztéséhez szükséges enzimmel.
Szájsebészeti beavatkozás után puha, tejmentes ételeket fogyasszon a seb gyógyulásáig.


Összehasonlító táblázat


Tej alkotórészeinek összehasonlítása
Tej alkotórésze Anyatej Tehéntej Kecsketej
Fehérje 1,0 3,3 3,6
Tejcukor 6,9 4,7 4,5
Ásványi anyag 0,2 0,7 0,8
Zsírmentes száraz anyag 8,1 8,7 8,9
Zsír 4,4 3,7 4,1
Száraz anyag 12,5 12,4 13,0
Energia (kcal/100 g) 71 65 69


Index


Index az anyatejhez képest
Tej alkotórésze Anyatej Tehéntej Kecsketej
Fehérje 1,0 3,30 5,90
Tejcukor 1,0 0,68 0,65
Ásványi anyag 1,0 3,50 4,00
Zsírmentes száraz anyag 1,0 0,2 1,10
Zsír 1,0 0,84 0,93
Száraz anyag 0,1 0,99 1,04
Energia (kcal/100 g) 0,99 0,92 0,97

Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Tej




A bor története
Borajánlat beküldése

Tetszett a recept, akkor kövess minket közösségben is...





Alkalmi receptek

Karácsonyi receptek

Szilveszteri receptek

Húsvéti receptek

Farsangi receptek


Ajánlj mások számára átlalad kedvelt gasztro / szakács /recept blogokat...
Hírlevél
Hírlevelünkre való felíratkozás...



Adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom!

Hozzájárulok, hogy számomra a Sussunk-fozzunk.hu a továbbiakban hírlevelet küldjön.






 


Kövess minket!!


hirdetes



profJOB.hu ha jó állást,karriert akar...





sajtokozlemények
Impresszum
hírlevélre felíratkozás
honlaptérkép
rólunk
fórum
Adatvédelmi nyilatkozat

https://sussunk-fozzunk.hu