Egy befőttes üveget tisztára mosunk. Hagyjuk megszáradni. Ebbe tegyük bele a lisztet és a vizet...Kicsit keverjük össze. A befőttes üveg tetejét lazán tegyük rá. Csak lazán mert levegőzni-e kell a kovásznak. Hagyjuk pihenni 24 órát. Minden nap ugyan abban az időben rakjunk hozzá ugyanannyi mennyiségű lisztet és vizet.( 3ev-3 dkg ) Akkor lesz jó amikor a duplájára emelkedik fel. Nagyából -6 napra van szükség a jó kovászhoz.
Amennyiben nagy a meleg akkor kétszer kell etetni.
Amit nem használunk fel a kenyér sütéshez azt műanyag dobozba tesszük és betesszük a hűtőnkbe. Ilyenkor hetente etetni kell...Felhasználás előtt ki kell vennünk a kovászt és minden nap kétszer kell etetni, hogy újra aktív legyen. ( a hűtőben a kovász kevésbé aktív)
Megjegyzés: A sütőben érdemes tartani mert ott általában állandó a hőmérséklet.
Érdemes nagy befőttes üvegben tartani.
Amennyiben a kovásznak ecetes szaga van, akkor a kovász "éhes". Meg kell etetni.
Érdemes az üveget 1-2 havonta kimosni.
Az eredeti kép:brothersofthebook
×
Mentés
A recept mentéséhez be kell jelentkezned! Ha még nem regisztráltál akkor azt itt megteheted:regisztráció, vagy ha be szeretnél jelentkezni azt itt megteheted:belépés