Elkészítési idő: több másfél óránál Nehézségi foka: egyszerű Árkategória: drága
Eperlekvár hozzávalók:
5 kg eper 1500 gramm befőzőcukor 1 tasak zselésítő
Eperlekvár elkészítése:
Az epret alaposan,több vízben megmossuk, hogy az összes földet eltávolítsuk róla. Leszárazzuk, egy nagy lábosba tesszük, és nyakon öntjük a befőzőcukorral.(ha nagyobb szemű eperrel dolgozunk, azokat ketté/négybe is vághatjuk) Egy fakanállal jól összekeverjük, kissé meg is törjük, és akár egy éjszakára is állni hagyjuk. Ez idő alatt a cukor kivonja a nedvességet az eperből, a puhább szemek szét is esnek. A zselésítőt belekeverjük, majd kis lángon felforraljuk, és 10-15 percig forrni hagyjuk. Még forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük, kupakkal/celofánnal lezárjuk, és kihűlésig szárazdunsztba tesszük. Bepakoljuk a kamrába a kihűlt lekvárokat, és megpróbáljuk a család apraja-nagyját távolt tartani az értékes készlettől:)))
Megjegyzés: Megéri elszaladni egy eperföldre, mert ott némi energiaráfordítással rengeteg, friss, hazai epret szedhetünk, a piaci ár feléért.Ebből a mennyiségből kb 16-18 kis üveg (3-4dl-es) lesz.
A recept mentéséhez be kell jelentkezned! Ha még nem regisztráltál akkor azt itt megteheted:regisztráció, vagy ha be szeretnél jelentkezni azt itt megteheted:belépés